Kansan Uutiset Review (Finnish)

Mariskan iskelmä kuumentaa keittiön

Anna Paju

Kansan Uutiset Kulttuuri 24.1.2011 09.17

Zodiakin uutuusteoksessa nykytanssi kohtaa Mariskan asenneiskelmän.

 

Bileet kuin bileet, jossain vaiheessa väki kerääntyy aina keittiöön. Keittiönpöydän ääreen sijoittuvat usein myös parisuhteiden kimuranteimmat ja kiihkeimmät hetket.

Näistä aineksista koreografi Satu Tuomisto hämmentää viihdyttävän sopan uudessa teoksessaan Keittiönpöydällä.

Lavalla on tanssijoiden lisäksi elävä orkesteri, Mariska ja Pahat Sudet, joka luo esitykseen aivan omanlaisensa imun. Mariska myös tanssii (tai koikkelehtii, kuten hän itse kommentoi).

Tilanteet ja kohtaukset nousevat Mariskan kappaleiden sanoituksista, joissa kaivataan, rakastetaan ja halutaan unohtaa. Tunnelma vaihtuu herkästä aggressiiviseen ja tulikuumaan.

Kokkaa mua koko yö, hönkäilee Mariska keittiöjakkaralla seisten. Seuraavassa hetkessä kaksi miestanssijaa kaappaa hänet jakkaralta ja kieputtavat hurjan näköisesti ympäri ja ylös-alas.

Mariska kiljahtelee ja yleisössäkin poskia kuumottaa. Ihan hitsin hauskaa ja eroottista, eikä totisesti vaadi katsojalta nykytanssin syvällistä tuntemusta.

Karismaattinen Mariska on väliin viedä huomion tanssijoilta ja kahden erilaisen kielen; laulusanoitusten ja liikekielen yhtäaikainen seuraaminen on haasteellista. Jos jää kuuntelemaan sanoja, tanssin seuraaminen kärsii, ja päinvastoin. Välillä koreografia on turhankin alleviivaavaa suhteessa kappaleiden teksteihin.

Parhaimmillaan yhdistelmä kuitenkin toimii ja esitys on hyvin viihdyttävä. Koreografiassa on hienoja oivalluksia ja intensiivisiä hetkiä. Esiintyjillä tuntuu olevan myös hauskaa lavalla.

Jo Pannuhallin ylöspano virittää ”normaalia” tanssiesitystä rennompaan tunnelmaan. Keskellä hallia on korotettu lava, rock-konsertin tapaan. Dj. soittaa levyjä ennen ja jälkeen esityksen.

Numeroituja istumapaikkoja ei ole, mutta lavaa kiertäville kuormalavoille saa nousta seisomaan.

Keittiönpöydällä. Koreografia, konsepti ja ohjaus: Satu Tuomisto. Musiikin sävellys ja esitys: Mariska & Pahat Sudet. Tanssijat Satu Elovaara, Elena Ruuskanen, Petri Kauppinen, Teemu Korjuslommi.

Zodiak Uuden tanssin keskus. Kaapelitehdas, Pannuhalli. Tallberginkatu 1, Helsinki.

Lue alkuperäinen arvio Kansan Uutisista

Back to Light design 2011